Thursday, 10 November 2011

lagi isu budak sekolah | bahasa



salam,


semalam tengahari aku pergi stesen bas sebab nak keluar. i dont remember the exact time but i guess its about 1pm because all the budak sekolah were around. maybe diorang tunggu bas untuk sesi petang pulak kan. adalah beberapa group yang telah aku kategorikan. satu group senyap, satu lagi group kecoh satu stesen bas nak dengar cerita dia. kalau dah namanya sesi petang, kompem kompemlah antara form 1, form 2, or form 3. tapi bahasa homak kooo... rasa nak cili-cili je mulut.



'celah gigi je budak ni' bisik satu suara kepadaku.

memang sakit hati lagi-lagi bila kita pangkat kakak ni ada dekat situ tapi tak sampai hati nak tegur anak orang. kalau aku tegur kang mahu dia ponteng sekolah terus. Hakhakhak. tudung pendek, beg sekolah bawak pencil case je, duit belanja RM10 paling koman (aku nampak diorng keluarkan purse), kasut sekolah stok dua minggu tak cuci punya. nasib kau lah dik, akak ni memang suka ushar orang. 



yang penting naik taxi pergi sekolah yang jalan tak sampai 10 minit tu. perghhh!!





tapi tak kisahlah kalau diorang memang mampu,



tapi belajar apa kat sekolah sampai bawak pencil case je? 
nak belanja apa kat sekolah bawak duit sekepuk? 
perempuan kan pembersih, siyes lagi sikit nak jadi warna kasut pengawas. 




satu hape yang diorang cakap langsung tak ada kena mengena dengan sekolah, semua pasal lelaki, pasal hangout, mak aku tak bagi ini, ayah aku tak bagi itu, abang aku membebel aku keluar malam. hello girls!!  korang budak sekolah lagi, can you being like normal 15y/o girls talk about school matter. takdelah bernanah telinga aku ni dengar kau mencarut.




kenapalah aku kena menyaksikan semua ini? itu baru yang depan mata. tapi nak cakap apa, memang inilah senario budak sekolah sekarang. bab pantat babi sial dalam perbualan itu biasa. walaupun bercakap dengan kawan sendiri. tak cool lah kalau tak cakap macam tu ye dak? 





p/s: tiba-tiba terasa diri ini tua. pffttt!!



thanx for reading. :)